De Gravinnehof

1De moderne Gravinnehof ligt aan het Spaarne 100-102 in Haarlem. Dit hofje werd in 2001 gebouwd naar aanleiding van het 750 jarig bestaan van de stad Haarlem. Het heeft 26 woningen en een moderne binnentuin. Het is niet opengesteld voor bezoekers.

De Gravinnehof

De Gravinnehof wordt ook wel ‘Het hofje van de 21e eeuw’ genoemd. In 1995 werd ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan de stad Haarlem een prijsvraag uitgeschreven, voor de bouw van een nieuw hofje aan het Spaarne. Er kwamen 198 inzendingen, waaruit het ontwerp van Dolf Floors werd uitgekozen. De hofjes Codde en van Beresteyn en het St. Jacobs Godshuis besloten om de handen ineen te slaan, voor de uitvoering van het ontwerp. Samen richtten zij de Stichting Gravinnehof op. Op 1 oktober 1999 werd de eerste steen gelegd en op 7 mei 2001 werd de Gravinnehof geopend door Prinses Margriet.

Modern

De Gravinnehof is genoemd naar de steeg waar het aan ligt, de Gravinnesteeg. Het hofje heeft 26 seniorenwoningen waarvan een deel op een verdieping ligt. Het hofje is bestemd voor mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder. Zoals in de andere hofjes, heeft de Gravinnehof een regentenkamer. Eveneens is er een logeerkamer en een wasmachineruimte.

Kunst

Bij de ingang van de Gravinnehof valt de bijzondere plafondschildering op. Deze is gemaakt door de kunstenaar Gijs Frieling. Het stelt de levenscyclus voor, afgebeeld met drie rozenstruiken. Het kunstwerk moest eigentijds zijn, maar ook aansluiten bij de Haarlemse schilders traditie. Het kunstwerk draagt bij aan de moderne uitstraling van de Gravinnehof.

Voor meer informatie en voor al uw vragen over wonen in de Gravinnehof kunt u contact opnemen met het bestuur

Contactpersoon: mw. C. Clignett. Contact: secretariaat@sintjacobsgodshuis.nl

2

3 Responses to De Gravinnehof

 1. Odette Ulrici 22 juni 2017 at 23:27 #

  Goedenavond Geachte.

  Mijn naam is Odette in wil mijn oprechte complimenten geven over hoe mooi en gezellig het uit ziet bij u in het Hofje Gravinnenhof..

  Ik ben een Alleenstaande Nederlandse Vrouw van 58 jarige ik woon in een Senioren Woning..Waar ik het Absoluut niet fijn woon om Div redenen.Die ik graag Persoonlijk toelicht in een gesprek met de juiste Persoon die over de Verhuur van de woningen in u ontzettende mooie en knusse Hofje..Ik ga ook zeker contact zoeken deze week met de Geene die er over gaat..En zo wat meer info krijgen over het hoe of wat..
  Met Vriendelijke Groeten Odette Josephine Ulrici

 2. marion pel 8 augustus 2017 at 15:00 #

  welke procedure moet ik volgen om in een hofje te wonen??

 3. R.L. Van Hoeve 12 november 2017 at 18:10 #

  Graag zou ik willen weten of er ook huisdieren zijn toegestaan op de Gravinnehof. Mvg R.L.van Hoeve